Her presenterer vi et knippe tidligere konserter som vi har arrangert alene eller sammen med andre artister. Per Arne Olsen har vært dirigent på alle konsertene.
Latin-Amerika: Musikk og solidaritet. 50 år etter kuppet i Chile (2023)
Poesien og musikken har stått sentralt i kampen mot undertrykking i flere latinamerikanske land. Sangene og musikken ble skapt av kunstnere fra bevegelsen Nueva Canción bl.a. som støtte for president Allende før kuppet i Chile i 1973. Sangene gikk verden rundt og ble sunget i solidaritet med det chilenske folket. I dagens Latin-Amerika bærer nye unge musikere den musikalske tradisjonen videre i en fortsatt kamp for å utjevne sosiale forskjeller og styrke folks demokratiske rettigheter. ‘
På vår egen konsert i Konserthuset 15. oktober 2023 viste vi bredden av musikalske uttrykk og tekster, fra Victor Jara og Violeta Parra til kvinnesanger av i dag. Tre satser fra oratoriet «Canto General», med tekst av Pablo Neruda og musikk Mikis Theodorakis, hadde sin naturlige plass i konserten. Vi løftet også frem nyere musikk med tidsaktuelle tekster fra Brasil, Chile, Argentina, Mexico, Puerto Rico og Guatemala
Vi skal storme himmelen (2021)
12. og 13. november 2021 kunne koret, Ohnesorg og skuespillere vise hva som skjedde i Paris noen uker i mai 1870. Tre forestillinger trakk fulle hus når vi framførte konsertforestillinga «Vi skal storme himmelen!» Der fikk vi leve oss inn i de 72 dagene Pariserkommunen varte, og se hvordan opplevelsene og kampene som utgjorde Pariserkommunen har fortsatt å virke helt fram til vår tid. Det ble en kveld fylt med kampånd og sang, men også ettertanke, kjærlighet og sorg. Tekster: Rudolf Terland Bjørnerem, musikk: Terje Sylvarnes.
Riv ned gjerdene (2019)
Konserten Riv ned gjerdene i Kulturkirken Jakob ble en stor suksess der koret holdt konsert sammen med visegruppa Ohnesorg. Våre sanger er kanskje skrevet for endel år siden, men kampene mot rasisme, fascisme, sexisme og for rett til arbeid og jord er fortsatt aktuelle. Samtidig med at flere mennesker enn noen sinne er drevet på flukt, vokser høyrepopulismen og fascismen i verden. Hatet mot de av oss som framstår som annerledes synes å være uten grenser.
Vær utålmodig menneske (2018)
Hva skjer når medmenneskeligheten og solidariteten forsvinner? På repertoaret står sanger som minner oss om hvor viktig det er å beholde menneskeverdet, sanger som maner til antifascistisk og antirasistisk kamp. Det var stappfullt hus på Månefisken. 60 kormedlemmer var godt forberedt og "på hugget". Tre musikere med pianist Trond Lindheim i spissen og Gjertrud Jynge fra Det Norske Teatret, som solist.
Bouzouki-spillemannen Lakis Karnezis (2017 og 2018)
To fantastiske forestillinger og stor stemning i salen på Det Norske Teatret lørdag 16. desember 2017 og 19. april 2018. Gresk musikk frontet av bouzouki-spillemannen Lakis Karnezis som solist. Konsertene var arrangert av Det Norske Teatret for å hylle Lakis som fylte 80 år høsten 2017.
I tillegg til Lakis deltok Sosialistisk kor, sangsolistene Astrid Hellesen, Gjertrud Jynge, Paul Åge Johannessen og Unn Vibeke Hol. I orkesteret satt Gaute Storaas, Steinar Larsen, Lena Rist Larsen, Birger Mistereggen og Ståle Sletner.
Tango kapital - med POING (2015)
11. april 2015 holdt koret konsert sammen med POING og Maja S. K. Ratkje på Cosmopolite.. Programmet var av tekster fra Brecht, Prøysen, Wiehe, Vømmøl og Rudolf Nilsen. Musikk fra bl.a. Kurt Weil, Maja Ratkje og POING. Disse musikerne gir mange av låtene en ny musikalsk drakt i høyst originale arrangementer og med impulser fra eksperimentell musikk og improvisasjon. Sammen med koret ble dette en variert konsert i tangoens ånd som politiske kommentarer til vår tid.
"Tango kapital" kan ha flere betydninger. Også som kulturell og musikalsk kapital, representert ved Maja S. K. Ratkje og POING. Med sin inngående kjennskap til, og utøving av samtidsmusikk gir de mange av låtene et nytt spennende uttrykk. POING består av: Rolf-Erik Nystrøm (saxofoner), Frode Haltli (akkordeon), Håkon Thelin (kontrabass) og Maja S. K. Ratkje (vokal)
Musikk - magi - menneskeverd - (2012)
Sosialistisk kor i Oslo med orkester i Oslo Konserthus 10. og 11. november 2012 hvor musikken til Mikis Theodorakis sto i sentrum. Publikum fikk høre fire satser fra Canto General - Den store sangen, av den chilenske Nobelprisvinneren Pablo Neruda og musikk av Mikis Theodorakis. Konsertprogrammet hadde også utdrag fra bl.a. Zorba-balletten, Mauthausen og et knippe sanger som har gjort Theodorakis folkekjær både i, og utenfor, Hellas. Solister: Lakis Karnezis, Sofia Michailidi, Lars Klevstrand og Astrid Hellesen. Konferansier: Ola E. Bø.
Gå inn i din tid (2011)
Sosialistisk kor i Oslo holdt to konserter på IKM søndag 13. november. Vi framførte sanger fra hele verden som handler om solidaritet, likeverd og kampen for en bedre tilværelse. Innimellom sangene ble det lest dikt. Vi hadde med oss et 3-manns orkester med pianovirtuos Trond Lindheim som kapellmester.
Sang til friheten og solidaritetens gjeninnføring (2010)
Høsten 2010 var det 35 år siden Sosialistisk kor i Oslo ble etablert. Vi holdt en minikonsert i mars hvor vi framførte et lite knippe av korets sanger opp igjennom tidene. Her var imidlertid ikke større verk og syngespill med. Som musikere hadde vi med Trond Lindheim og Claudio Latini.
Ändre die weldt, es braucht es! (2009)
Våren 2009 reiste vi til Berlin og sammen med Hans Beimler koretholdt vi to konserter. En del av programmet var felles, og det besto hovedsakelig av sanger med tekster av Bertolt Brecht, musikk av Hans Eisler og Kurt Weill. Begge korene hadde også egne avdelinger og vi hadde med oss som solist Tora Augestad, norsk artist som bosatt i Berlin. Samt Trond Lindheim på piano.
En sang til motet (2009)
Fagforbundet bevilget penger til koret for at vi skulle lage et kor/teater-stykke om fattigdom. Stykket består av ulike sanger som tar opp fattigdomsproblematikken både historisk og i dag. Disse er bundet sammen med tekster av Liv Aakvik. Det ble oppført to ganger på konferanser arrangert av Fagforbundet, "Globaliseringskonferansen" 2009 og i NTL Norges forskningsrådet. Et tre-manns orkester ledet av Trond Lindheim.Regi: Liv Aakvik.
Brecht i vår tid (2002 og 2004)
”Forandre verden – den trenger det” er et sitat fra Brecht selv. Det ble mottoet for Sosialistisk kors musikkteaterstykke laget i samarbeid med instruktør (og regi) Liv Aakvik og forfatteren og stuntpoeten Torgeir Rebolledo Pedersen. Kapellmester, piano og orkesterarrangementer: Trond Lindheim. Solister: Gjertrud Gynge og Lars Klevstrand.
Bertolt Brecht (1899-1956) skrev moderne og samfunnskritiske teaterstykker som hadde som formål å vekke tilskuernes kritiske sans. De er fortsatt aktuelle. Hanns Eisler (1898-1962) tysk komponist. Han skrev en rekke revolusjonære sanger, og er kjent for sin scenemusikk til skuespill av Brecht og musikk til mange av Brechts sanger. Kurt Weill (1900-1950) tysk-amerikansk komponist. Han vant verdensry med Tolvskillingsoperaen fra 1928 med tekster av Bertolt Brecht.